“Škola medijske kulture ‘Dr. Ante Peterlić’ je najopširniji izvaninstitucionalni medijski obrazovni program i drago nam je što se sa sjevera Hrvatske program proširio i na druge regije i stigao i u Karlovac”, rekao je ravnatelj Kina Edison Ivan Gojmerac na svečanom otvorenju 26. izdanja Škole, koja se ove godine nakon Karlovca održava i u Puli i Osijeku

Izvor: Hrvatski filmski savez

Svečanim otvorenjem u subotu, 17. kolovoza u karlovačkom Kinu Edison počela je 26. Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”. Karlovac je po prvi puta domaćin Škole, a u dva seminarska i deset radioničkih programa sudjelovat će više od stotinu sudionika.

U velikoj dvorani Kina Edison uvodnu je riječ imala predsjednica savjeta Škole dr. sc. Jelena Modrić, koja je u ime savjeta zahvalila svima na dolasku i odazivu: “Stvarajte, radite, učite i družite se, a zatim nam na zatvaranju predstavite rezultate svog rada, odnosno 90 radnih sati koje ćete provesti u Karlovcu.”

Zatim se publici obratio Toni Šarić, tajnik partnera karlovačkog izdanja Škole, Kinokluba Karlovac: “Nadam se da će se ovih 90 sati pretvoriti u mnoštvo novih prijateljstava, suradnji i projekata. Zahvaljujem se svima koji su ovo omogućili. Želim vam svima ugodan boravak u Karlovcu!”

O prvom karlovačkom izdanju škole govorio je i ravnatelj Kina Edison Ivan Gojmerac. “O uspjehu i značaju ovog događanja u kontekstu obrazovanja iz područja medijske kulture suvišno je govoriti. Škola medijske kulture ‘Dr. Ante Peterlić’ je najopširniji izvaninstitucionalni medijski obrazovni program, drago nam je što se sa sjevera Hrvatske program proširio i na druge regije i stigao i u Karlovac. U ime Kina Edison želim se posebno zahvaliti organizatorima što su prepoznali naše kino kao mjesto koje ima kapacitet sudjelovati u organizaciji ovako značajnog događaja. Održavanje Škole u Karlovcu, osim kulturno-turističkoj ponudi, doprinosi i pozicioniranju Karlovca kao središta značajnih filmskih događanja na nacionalnoj razini. Vjerujemo da je ovo prvo izdanje samo početak dugoročne suradnje i želimo da Kino Edison postane dom ovoga i sličnih događanja koja okupljaju zaljubljenike u film i medijsku pismenost. Želimo vam kvalitetan prijenos znanja i stjecanje novih iskustava, kao i ugodan boravak u gradu na četiri rijeke”, zaključio je Gojmerac.

Okupljene je pozdravila i Ingrid Padjen Đurić, viša stručna savjetnica za filmsku pismenost pri HAVC-u: “Čestitam svima na uspješnoj organizaciji još jedne Škole! U HAVC-u se predano trudimo razvijati filmsku pismenost jer vjerujemo da film, kao umjetnost i medij, može biti izuzetna platforma za razvoj djece – od kreativnog izražavanja do kritičkog promišljanja, ne samo filma već i svijeta oko nas. To je smjer u kojem želimo ići, nudeći film kao idealan put. Naš je krajnji cilj integracija filmske umjetnosti u cijeli odgojno-obrazovni sustav, od vrtića do fakulteta. Ovim putem najavljujem nastavak suradnje sa Školom te želim puno uspjeha i barem još 26 godina uspješnog rada!”

HAVC-ova internetska stranica o filmskoj pismenosti

Na pozornicu je zatim pozvan gradonačelnik Karlovca i saborski zastupnik Damir Mandić. “Zahvaljujem svima koji sudjeluju u organizaciji s naglaskom na naš Kinoklub Karlovac. Škola medijske kulture bila je jedan od motiva za obnovu kina, ovo se gostovanje dugo zagovaralo upravo zato što Karlovac ima dugu tradiciju organiziranja i provedbe filmskih i medijsko-obrazovnih programa. Ovo je na neki način priznanje za sve pojedince i organizacije koje su svojim radom i aktivnostima doprinijeli ovom gostovanju. Svima vama koji sudjelujete u programu želim uspješan rad, vjerujem da ćete u sljedećih osam dana uživati u našem gradu. Vidimo se sigurno i sljedeće godine!”

Naposljetku je 26. izdanje Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” službeno otvorila predsjednica Hrvatskog filmskog saveza dr. sc. Ana Đordić.

Programi se održavaju u prostorima Veleučilišta u Karlovcu i Kina Edison. Polaznici će, osim seminara i radionica, moći sudjelovati na predavanjima, video radionicama, večernjim projekcijama filmova i jutarnjim analizama. Filmski kviz i projekcijski programi Škole otvoreni su za javnost!

Raspored Škole dostupan je na poveznici: bit.ly/SMK26raspored.

Nakon Karlovca, program seli u Pulu, od 26. do 30. kolovoza, a zatim prvi put i u Osijek, od 23. do 27. listopada.

Više informacija o Školi medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” možete pronaći na službenoj stranici smk.hfs.hr.

Školu medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” organizira Hrvatski filmski savez u partnerstvu s Kinoklubom Karlovac, Kinom Edison, Veleučilištem u Karlovcu, Pulskom filmskom tvornicom, Kinom Valli i JU Pula Film Festival. Školu financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Grad Karlovac, Grad Pula, Istarska županija, Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, Agencija za elektroničke medije i Zaklada “Kultura nova”. Program Škole održava se uz preporuku Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih, a temeljem pozitivnog stručnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje.

Priručnik ‘Uvod u filmski jezik’ za osnovne i srednje škole