Među 52 filma u natjecateljskom programu 13. DUFF-a, održanog od 17. do 20. listopada, odabrani su dobitnici ukupno 10 festivalskih nagrada: Grand Prixa, po dvije nagrade za najbolji animirani, igrani i dokumentarni film (u kategorijama do 15 i od 15 do 20 godina), nagrade za najbolji film u otvorenoj i u tematskoj kategoriji te nagrade publike

Izvor: Dubrovnik Film Festival

Dodjelom nagrada u Kinu Sloboda 20. listopada 2024. završen je 13. DUFF – dubrovački filmski festival djece i mladih zemalja Mediterana.

Ukupno 52 filmska naslova natjecala su se za jednu od deset festivalskih nagrada, a pobjednike je odabrao glavni ocjenjivački sud, kojeg su činili norveška redateljica Aurora Gosse, producent Dino Krpan i glumac Nikša Butijer.

Grand prix 13. DUFF-a pripao je filmu Novi početak autorice Andjele Džaferović, studentice Dramske akademije iz Beograda.

Najbolji animirani film u kategoriji do 15 godina je Ljeto iz svemira koji su napravili Dora Bosnić, Juraj Car, Vid Car, Magdalena Mileusnić, Gabriel Oršić, Simona Sermazi iz FKVK Zaprešić, dok je u kategoriji od 15 do 20 godina nagrada pripala filmu Napij se (Get drunk) Maxa Antoinea Nicolasa iz Udruge Gobelins iz Francuske.

Najbolji igrani film u kategoriji do 15 godina je talijanski film Hoćemo li otići? (Shall we leave?) koji su napravili mladi autori iz I.C. Margherita Hack di Cernusco sul Naviglio, dok je u starijoj dobnoj skupini od 15 do 20 godina pobjedu odnio Traka (The tape) španjolskog autora Pabla Iranza Pinede.

Najbolji dokumentarni film u kategoriji do 15 godina je Nježno, diskretno grupe autora: Marta Ciglar, Ania Čekunec, Nika Drk, Laura Palfi, Iva Puklek, Neli Tkalčec  iz OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, a film Tišina Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju iz Zagreba pobijedio je u kategoriji od 15 do 20 godina.

Najbolji film u otvorenoj kategoriji je Tri boje autorice Lane Gredelj iz OŠ Stjepana Kefelje iz Kutine.

Nagradu za najbolji film u tematskoj kategoriji koja je ove godine bila posvećena prijateljstvu odnio je Mjehurići od sapuna (Soap bubbles) španjolskog autora Pabla Iranzo Pinede.

Publika u dvorani Kina Slobode i oni koji su glasali preko festivalske internetske platforme odlučila je da je najbolji film ovogodišnjeg DUFF-a, Pregorjelo (Burned out) španjolske filmske Udruge L’idem Barcelona.

Na svečanosti zatvaranja Festivala prikazana su i dva kratka filma nastala na radionicama igranog i animiranog filma održanima tijekom Festivala.

Na kraju još jednog izdanja DUFF-a organizatori – Kinematografi Dubrovnik i Ljetna škola filma Šipan – zahvalili su svima koji su bili dio ove prekrasne festivalske filmske priče, a posebno volonterima.

Dječji film o borbi za rodnu ravnopravnost – pobjednik 10. DUFF-a