Povodom 120. godišnjice Klinike za pedijatriju KBC-a Sestre Milosrdnice udruga Djeca susreću umjetnost u okviru svog projekta Film u bolnici organizirala je tzv. kino u bolnici – filmsku projekciju za hospitaliziranu djecu i mlade te gostovanje Leona Lučeva i Jelene Graovac Lučev

Izvor: Udruga Djeca susreću umjetnost

Klinika za pedijatriju KBC-a Sestre milosrdnice ove godine slavi 120 godina od svog osnutka, a od samih početaka sudjeluje kao partner u provedbi programa Film u bolnici, koji organizira udruga Djeca susreću umjetnost. U deset godina suradnje na ovom programu, Klinika za pedijatriju aktivno promiče sveobuhvatan pristup liječenju, uključujući filmsku umjetnost u svoje aktivnosti — od radionica i edukacija do gostovanja filmskih festivala i profesionalaca, slijedeći rezultate istraživanja koja potvrđuju pozitivan utjecaj filma i umjetnosti na proces ozdravljenja.

Film u bolnici: Istraživanje potreba hospitalizirane djece i mladih

Tako je i proslava velike obljetnice Klinike obilježena filmskim aktivnostima. Kino u bolnici, kao jedna od aktivnosti programa Film u bolnici, ovom je prilikom pretvorilo bolničke odjele u prave kino dvorane, čemu su pridonijeli i gosti — glumci Leon Lučev i Jelena Graovac Lučev. Film u bolnici je suradnjom s profesionalcima iz područja filma posvećen širenju filmske magije u bolnicama diljem Hrvatske, zalažući se za jednaka prava djece u bolnicama na pristup filmovima i filmskim gostovanjima. Zajednička misija je barem malo olakšati boravak djeci i mladima u bolnici.

Projekt Film u bolnici već deset godina hospitaliziranoj djeci i mladima ispunjava bolničke dane kvalitetnim sadržajem i potiče kod njih filmsku pismenost, kao i ljubav prema filmu. Hospitalizirana djeca i mladi imaju pristup kvalitetnim filmovima na platformi filmubolnici.org te mogu sudjelovati u radionicama, gledaonicama i susretima s filmskim profesionalcima, kako u Hrvatskoj, tako i u ostalih 7 zemalja uključenih u europski projekt Film in hospital – Sloveniji, Italiji, Španjolskoj, Belgiji, Švedskoj, Njemačkoj i Grčkoj.

Projekt koji donosi ‘filmsku magiju’ djeci u bolnicama diljem EU-a