Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” koju organizira Hrvatski filmski savez s partnerima, ove se godine, nakon Karlovca i Pule, prvi put održava i u Osijeku, od 23. do 27. listopada. Polaznici za to vrijeme mogu sudjelovati na nekoj od pet filmskih radionica ili na seminarskom programu

Izvor: Hrvatski filmski savez

Nakon uspješnog 26. izdanja održanog u Karlovcu i Puli s više od 120 polaznika, Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” prvi put se održava i u Osijeku, gdje je svečano otvorena 23. listopada, a program će trajati do 27. listopada.

Program u Osijeku uključuje pet specijaliziranih radionica koje vode stručnjaci s bogatim iskustvom u filmskoj industriji. Polaznici su mogli birati između radionica igranog, animiranog, eksperimentalnog i dokumentarnog filma te scenarija.

Osim radioničkih programa, osječki segment Škole obuhvaća i seminarski program namijenjen početnicima u filmskoj pismenosti. Ovaj program pruža temeljna filmološka znanja i prvenstveno je namijenjen prosvjetnim djelatnicima koji žele unaprijediti svoje kompetencije u korištenju filma u nastavi.

Radionice i seminarski dio programa održavaju se u suradnji s lokalnim partnerima.

Otvorenje u prostoru Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku obilježeno je i prvim blokom radionica i predavanjima, a večer je zaključena projekcijom filma Laci bježi u Mađarsku i razgovorom s redateljem filma Davidom Gašom.

Program Škole medijske kulture u Osijeku posebno je zanimljiv jer će polaznici posjetiti Filmsku RUNDU, reviju hrvatskog kratkometražnog filma koja se održava po deveti put u Osijeku 25. i 26. listopada.

Uz panel raspravu “Osijek kao filmski grad” koja će se održati u petak, 25. listopada u Kulturnom centru Osijek, polaznici škole sudjelovat će i u večernjim programima Filmske RUNDE.

9. izdanje Filmske RUNDE – osječke revije hrvatskog kratkometražnog filma

Kroz intenzivne radionice polaznici će stvarati vježbe i završne radove koji će biti prikazani na završnoj projekciji u nedjelju, 27. listopada. Uz to, svake večeri bit će održane besplatne filmske projekcije, otvorene za javnost, uz jutarnje analize prikazanih filmova.

Programski raspored osječkog izdanja Škole dostupan je na poveznici.

Više informacija o Školi medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” pronađite na službenoj stranici smk.hfs.hr.

Školu medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” u Osijeku organizira Hrvatski filmski savez u partnerstvu s Filmskom RUNDOM, Teatrom To Go i Video klubom “Mursa”. Školu financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Društvo hrvatskih filmskih autora, Grad Osijek, Osječko-baranjska županija i Agencija za elektroničke medije.

Priručnik ‘Uvod u filmski jezik’ za osnovne i srednje škole